Twitterdiplomati

Den diplomatiske krisen forverres mellom Saudi-Arabia og Canada. Den oppsto på Twitter.

Samar Badawi, en profilert og anerkjent menneskerettighetsaktivist og kvinneforkjemper ble nylig kastet i fengsel i Saudi-Arabia. 37-åringen var en ledende stemme da det saudiarabiske regimet tidligere i år opphevet forbudet mot å la kvinner kjøre bil. Kampen koster, og hun er langt fra den eneste som er blitt fengslet den siste tiden, ifølge Amnesty. Noen av aktivistene blir stilt for en kriminaldomstol etablert for terrorsaker, og risikerer dommer på opptil 20 år i fengsel. «Er du menneskerettighetsaktivist i Saudi-Arabia, så skal du behandles verre enn kriminelle», sier de. Men saken til Badawi og de andre aktivistene ville trolig ikke fått særlig oppmerksomhet om det ikke hadde vært for Twitter-meldingen nylig som brått førte til kutt i alle diplomatiske bånd mellom Saudi-Arabia og Canada.

Det startet med meldingen fra Canadas utenriksminister Chrystia Freeland som tvitret: «Veldig bekymret for at Samar Badawi, søsteren til Raif Badawi, er blitt fengslet i Saudi- Arabia. Canada står sammen med Badawi-familien i denne vanskelige tiden, og vi vil fortsette å sterkt be om at Raif og Samar Badawi blir løslatt». Utenriksdepartementet i Canada fulgte opp meldingen med at alle «fredelige menneskerettighetsaktivistene» i Saudi-Arabia burde bli løslatt.

Den temmelig udramatiske meldingen sier ikke noe som alle ikke vet: Det står dårlig til med menneskerettighetene i Saudi-Arabia selv om den nye kronprinsen portretteres som moderne reformist, så er det godt kjent at han bare er et nytt ansikt på gammelt regime som følger samme fotspor, ikke minst gjennom sin brutale krigføring i Jemen, der 50 mennesker senest forrige uke ble drept i flyangrep, mange av dem barn under ti år.

Likevel ble den kanadiske tvitringen møtt av en reaksjon ute av alle proporsjoner. Først ble den kanadiske ambassadøren beordret ut av det arabiske kongeriket med en frist på 24 timer. Deretter ble det annonsert at all handel med Canada ville fryses, 15 000 arabere som studerte i Canada fikk beskjed om å flytte tilbake, alle fly mellom det statlige arabiske flyselskapet og Toronto ble suspendert, og syke arabiske pasienter innlagt på kanadiske sykehjem ble dratt ut. Og dette er bare deler av den lange listen over straff for Twitter-meldingen. Reaksjonen fra Saudi-Arabia slo ut alle. I Canada har utfrysingen og kuttene i båndene ført til uro. Mange kanadiere støtter myndighetenes krav om å støtte menneskerettighetsaktivistene, men spør seg om det er klokt at stadig mer av det diplomatiske spillet foregår på Twitter. Noen spekulerer også i om det egentlig er noe annet som foregår på bakrommet. Dette er ikke første gang Canada har tatt til orde mot regimets mangel på grunnleggende menneskerettigheter, og en del spør seg om det er noe annet enn menneskerettigheter som ligger bak siden reaksjonen fra Saudi-Arabia var så voldsom. Rent økonomisk bekymrer saken kanadierne, og de er redde for hva dette vil føre til, også når det gjelder energisikkerhet. Canada importerer 11 prosent av sin olje fra Saudi-Arabia, og selv om Canada er verdens femte største produsent av olje og gass, så er landet ikke selvforsynt. Et annet spørsmål er at helse og velferd rammes fordi mange av de arabiske studentene som nå må reise tilbake, har hatt sine praksisperioder på sykehusene. Også i det kanadisk-muslimske miljøet er folk engstelige. I disse dager er det hajj, den hellige pilegrimsreisen til Mekka. Muslimer med kanadisk statsborgerskap avlyser sine reiser, og de som er der er redde for hva som vil skje med dem. Statsminister Justin Trudeau sa nylig at regjeringen gjerne vil forbedre forholdet til Saudi-Arabia, men vil ikke ofre sin klare posisjon på spørsmålet om menneskerettigheter.

Alle spør seg hva den voldsomme reaksjonen til Saudi-Arabia egentlig kommer av? La oss se på bakgrunnen: Saudi-Arabia er USAs nærmeste allierte i Midtøsten, og sentral i den tilspissede konflikten med Iran. Det er ikke lenge siden Trump ydmyket Trudeau på G7- toppmøtet og kalte ham svak og uærlig. I konflikten med Iran så står USA, Israel og Saudi-Arabia på en side, mens Canada og Europa er utenfor. Derfor er det grunn til at europeerne, som også støtter Iran, å se på den arabiske reaksjonen som en advarsel. Kanskje må de være ekstra påpasselige og forsiktige når de tar opp spørsmål om menneskerettigheter med Saudi-Arabia. For det har vist seg at en uskyldig Twitter-melding kan få fatale konsekvenser når du ikke er venn med araberne.