Tyrkia kan avgjøre

«Vi var midt i forberedelsene til bryllupet, vårt liv sammen. Etter besøket til konsulatet skulle vi videre for å kjøpe utstyr til vårt nye hjem og sette en dato for når vi skulle gifte oss. Det eneste vi trengte var et papir». Slik starter det åpne og smertefulle brevet tyrkiske Hatice Cengiz har sendt avisen The Washington Post. Hun er forlovet med Jamal Khashoggi (59), den saudiarabiske journalisten som forsvant etter å ha gått inn i konsulatet til Saudi-Arabia i Istanbul i Tyrkia 2. oktober for å skaffe seg papirer han trengte for å gifte seg. Siden har ingen sett han. Alle spor slutter der. «Selv om håpet om å finne ham svekkes for hver dag, så fortsetter jeg å tro at Jamal lever», skriver hans forlovede. Hun ventet tre timer på han utenfor konsulatet da hun skjønte at noe var alvorlig galt og varslet andre. Siden har en geopolitisk krise oppstått, spørsmålet er om den også kan føre til globale økonomiske konsekvenser, og kravet om sanksjoner mot Saudi-Arabia er stadig økende.

Forsvinningen fremstår i skrivende stund som et mysterium, men stadig flere og ferske opplysninger peker i retning at han ble drept inne på konsulatet. Khashoggi, ble for ett år siden alvorlig bekymret for egen sikkerhet, fordi han visste at myndighetene i Riyadh hadde lite sans for hans regimekritiske spalter. Han reiste til USA og bodde der i selvpålagt eksil, der fortsatte han å skrive kritisk om regimet i prestisjetunge The Washington Post, og spesielt om den unge, mektige kronprinsen. Bildet kompliseres av at forsvinningen involverer både USA, Saudi-Arabia, Tyrkia – makter med mange motstridende interesser. De ulike versjonene og dryppene verden har fått til nå, vitner om at saken blir «oppklart» når enigheten blir nådd på bakrommet. Dessverre. Det er lite som tyder på at kravene om en internasjonal og uavhengig granskning av forsvinningen vil skje. En stor og bekymringsfull tragedie i seg selv. Det nære forholdet mellom USA og Saudi-Arabia er viktig i dette bildet. Noe av det første Donald Trump gjorde som amerikansk president, var å besøke Saudi-Arabia og hylle Salman som en stor leder i den muslimske verden. Saudi-Arabia er den største kjøper av amerikanske våpen, og har inngått en milliardavtale med amerikanerne. I tillegg er Saudi-Arabia verdens største oljeeksportør med et gigantisk forsvarsbudsjett. Det tette økonomiske båndet holder de amerikanske ledighetstallene nede. Forholdet mellom de to landene er preget av forretninger, både politisk og økonomisk. I valget mellom å kreve full oppklaring av forsvinningen eller redde forretninger, virker det som sistnevnte har førsteprioritet. Trump sendte riktignok sin utenriksminister Mike Pompeo til Riyadh for tilsynelatende å legge press på araberne, men bildene av Mohammed Bin Salman og Pompeo viser smil og munterhet og håndtrykk mellom to nære allierte. Det er lite press, konfrontasjon og alvor. Trumps mange ulike uttalelser er heller ikke godt tegn, der han har gått fra å anklage «rogue killers» for å stå bak, til å advare verden om ikke å forhåndsdømme Saudi-Arabia og til å sammenligne med Brett Kavanaugh-dekningen i pressen.

Tyrkia sitter på nøkkelopplysninger i saken, men spørsmålet er hvordan landet velger å bruke disse. President Recep Tayyip Erdogan har sagt at etterforskere som til slutt fikk tilgang til konsulatet oppdaget at vegger var nymalte. Flere tyrkiske kilder har opplyst om at det finnes flere bevis for at Khashoggi ble drept, og hevder også at det finnes lydopptak av det hele. Tyrkiske medier har vist overvåkningsfoto av en av 15 menn som kom til Istanbul angivelig for å ta livet av Khashoggi. Men ellers har Tyrkia vært tilbakeholdne med å dele sentrale opplysninger det sitter på. Jo lengre tid som går frem til full åpenhet fra Tyrkia, jo mer virker det som opplysningene om Khashoggi-forsvinningen vil bli brukt politisk.

De siste dagene har den tyrkiske valutaen, lira, vokst til sitt sterkeste på flere måneder. Optimismen har vært etterlengtet i tyrkisk økonomi, og skjer nå som følge av bedre forhold til USA etter at en amerikansk pastor, som har sittet i fangenskap i Tyrkia i to år, nylig ble utlevert.

Om noen dager kan det hende verden får servert noen svar på hva som skjedde med Khashoggi for to uker siden inne på konsulatet. Men historien trenger ikke stemme med virkeligheten. «Et statlig styrt narrativ dominerer den offentlige psyken, og selv om mange ikke tror på det, er det mange som faller for propagandaen. Dessverre vil ikke denne situasjonen forandre seg». Det skrev Khashoggi om Saudi-Arabia i det som trolig ble hans siste spalte og ord.