Metoo i Mekka

Muslimske kvinner fra hele verden forteller om seksuell trakassering.

Hundrevis av muslimske kvinner har den siste tiden delt ubehagelige opplevelser om seksuell trakassering mens de har vært på pilegrimsreise i den hellige byen Mekka. Det hele startet for noen uker siden med at pakistanske Sabica Khan skrev om sine personlige opplevelser fra Mekka på Facebook. Khan ble trakassert mens hun gjennomførte tawaf – å gå syv ganger rundt Kaba, den svarte steinen i Mekka, som er et av ritualene under pilegrimsreisen. Mens hun gjennomførte rundene sine kjente hun at noen presset henne spesielt hardt, og deretter kjente hun en hånd som tok på henne bakfra. «Jeg var først usikker på om det var med vilje, så jeg forsøkte å overse det og fortsatte å gå videre og late som ingenting.»

Men det ga seg ikke, og hun kjente hånden ta henne hardt på rumpa. Hun snudde seg i et desperat forsøk på å se gjerningsmannen, men klarte det ikke på grunn av de store folkemengdene. Oppgitt og sjokkert over opplevelsen i Allahs hus, skrev hun om det på Facebook. «Det er trist å se at selv på et hellig sted, så har jeg blitt trakassert. Ikke bare en gang, ikke to, men tre ganger». For Khan ble hele pilegrimsreisen preget av den stygge trakasseringen. Innlegget hennes er delt flere tusen ganger, og siden har mange muslimske kvinner fulgt hennes eksempel og latt seg inspirere til å dele lignende historier på Twitter og Facebook. Mange av dem beskriver det samme som Khan, om beføling og trakassering mens de utfører «tawaf», av menn i folkemengden. En kvinne fra India skriver at hun opplevde beføling under hajj da hun var 14 år gammel. «Jeg hadde ingen ord for å beskrive opplevelsen da, og har fremdeles ingen ord», skriver hun på Twitter. «Dette har skjedd meg og mange andre. Da jeg fortalte om dette ble jeg anklaget for å lyve og fantasere. Det skjedde under tawaf. Jeg kjente noe hardt langs ryggen min. Jeg presset tilbake. Mange av vennene mine har opplevd det samme», skriver en muslimsk kvinne fra Malaysia. Den egyptiske legen og youtuberen Alvaa Gad som bor i Sveits skriver at selv hennes mor er blitt trakassert i Mekka. «Min mor, en kvinne i sekstiårene, kom tilbake fra Hajj flere ganger, med det hun beskriver som det verste seksuelle trakasseringene hun noen gang har vært vitne til.» En kvinne skriver at menn som trakasserer kvinner i Mekka tror de ikke vil si ifra i frykt og sjokk for hva de opplever, og spesielt siden det er et hellig sted. Derfor vil overgriperen føle seg mer beskyttet. Inntil nylig var det heller ingen lov som kriminaliserte seksuell trakassering i Saudi-Arabia. Hvert år drar mer enn to millioner muslimer på pilegrimsreise til den hellige byen Mekka i Saudi-Arabia. Pilegrimsreisen hajj er påbudt muslimer som er i stand til å gjennomføre den, og har råd til reisen. Hajj utgjør en av de fem obligatoriske søylene for muslimer, der de andre fire er å si trosbekjennelsen, daglig bønn, fasten i Ramadan og zakat – betaling av almisse.

For muslimer er hajj en drøm og en av de største velsignelsene, blant de store opplevelsene i livet. Reisen til Mekka er en renselse der synder blir tilgitt og bønner om bedre fremtid blir hørt. Det finnes ingen sterkere og nærere opplevelse for en muslim enn nettopp hajj. I over 1400 år har Mekka samlet både menn og kvinner. Helt siden islam kom har kvinner bedt nær Kaba. Her er ingen kjønnssegregering eller adskillelse som i det offentlige rom ellers. Her trenger ingen kvinner verge. Under gjennomføringen av tawaf; de syv rundene rundt Kaba, går både menn og kvinner, side om side. De er likestilt. Kvinnene blir ikke henvist til andre plasser, lukkede og egne områder, som er vanlig i Afghanistan, Iran og Saudi-Arabia. Her er alle like og skal ta lik del: rik, fattig, mann og kvinne. Det er dette prinsippet som gjelder under pilegrimsreisen: I Allahs hus er det ingen forskjell.

Slik tenker alle muslimer på vei til Mekka. De føler seg like. Spør du en muslim om hva som er det sterkeste minnet fra pilegrimsreisen, når vedkommende kommer tilbake, så vil han si: «Det å føle seg som en del av massen, dette enorme fellesskapet. Å stå foran Allah». For muslimer er det sterkt og sårt. Det er en opplevelse for alltid. Det er trist å lese at mange kvinner blir frarøvet denne retten også i Mekka på hajj, det som skal være det reneste av de rene steder for muslimer. Men det er godt å se at også muslimske kvinner sier ifra når mannen kommer i veien for Allah.